Greek English

Συμβεβλημένο Εργαστήριο για Βιοδείκτες

Η ΒΙΟΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΝΟΤΥΠΟΣ ΑΕ δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2004 ως μία νεοφυής βιοτεχνολογική επιχείρηση με στόχο την παροχή εξειδικευμένων εργαστηριακών υπηρεσιών έρευνας και εφαρμογών μοριακής κυτταρογενετικής στην βιοϊατρική κοινότητα.

 

Ιδρύθηκε από την ΒιοΑναλυτική ΑΕ, μία πρωτοπόρα εταιρία της ελληνικής αγοράς στη μοριακή διαγνωστική και εργαστηριακή υποδομή, και από την ερευνήτρια Δρ. Γεωργία Μπάρδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πειραματικής Κλινικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λουντ, Σουηδία και πρώην επικεφαλής του τμήματος κυτταρογενετικής στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθήνας "Ο Άγιος Σάββας".

 

Η ΒΙΟΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΓΕΝΟΤΥΠΟΣ ΑΕ επιχορηγήθηκε από την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στα πλαίσια του 3ου Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης (03 ΠΡΑΞΗ 26)

 

 

ASCO 2018 Annual Meeting

ASCO 2018 Annual Meeting

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΟΡΙΑΚΗΣ & ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

 

https://am.asco.org/sites/am.asco.org/themes/am2017_microsite/images/branded/AM18-microsite-header.png

                                                                                                                                           ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΟΡΙΑΚΗΣ & ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

 

Αγαπητοί μας συνεργάτες,

Στο κείμενο που ακολουθεί συνοψίσαμε ορισμένα συμπεράσματα από την τελευταία συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σικάγο. Νομίζουμε ότι θα τα βρείτε ενδιαφέροντα. Καλή ανάγνωση!


     1) Η αλληλούχιση νέας γενιάς (τεχνολογία Next Generation Sequencing, NGS) είναι προ των πυλών να οριστεί ως απαραίτητη εργαστηριακή διαγνωστική υπηρεσία, καθώς είναι η πιο κατάλληλη μεθοδολογική προσέγγιση για την κατηγοριοποίηση των ασθενών με ορισμένους τύπους καρκίνου. Πλέον, δεν τίθεται το ερώτημα αν η τεχνολογία NGS έχει νόημα, αλλά πότε, γιατί και σε ποιο βαθμό θα εφαρμόζεται.

     2) Νέα δεδομένα για στοχευμένη θεραπεία. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν μετά από θεραπεία με τον αναστολέα RET Loxo-292 είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από τη θεραπεία με το συγκεκριμένο μόριο σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ανεξαρτήτως προηγούμενης θεραπείας, είναι απίστευτο. Η πρόκληση τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι θα εξετάζονται όλοι οι ασθενείς.

     3) Η εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία βρίσκεται στον ορίζοντα: Ακριβώς, όπως οι στοχευμένες θεραπείες κέρδισαν έδαφος καθώς η κατηγοριοποίηση των ασθενών γινόταν πιο συγκεκριμένη, φαίνεται ότι το ίδιο θα ισχύσει και στην ανοσο-ογκολογία. Τα πρώτα αποτελέσματα από την πολυαναμενόμενη κλινική μελέτη της Merck Keynote 042 σε ασθενείς με NSCLC, επιβεβαιώνουν ότι ασθενείς με επίπεδα IHC PD-L1, πάνω από 50%, έχουν όφελος από τη μονοθεραπεία με pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής, κάτι που συμπεριλαμβανόταν ήδη στο πρωτόκολλο θεραπείας. Για τις  περιπτώσεις όμως ασθενών με επίπεδα PDL1 κάτω από 50%, και για τους οποίους η μονοθεραπεία δεν είναι επιλογή, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακά απ’ότι αναμένετο. Αυτό σε συνδυασμό με την εισαγωγή της έννοιας του TMB (Tumor Mutation Burden) και άλλων βιολογικών δεικτών, υποστηρίζουν, για ακόμη μία φορά, την ιδέα ότι στον καρκίνο δεν ισχύει το «one size fits all».

    4) Tumor Mutation Burden: Τα δεδομένα που προέκυψαν από την κλινική μελέτη της BMS (Bristol Mayer Squib) Checkmate 227 σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα, ενισχύουν την άποψη της χρήσης του TMB ως εργαλείου για την κατηγοριοποίηση των ασθενών. Η ερευνητική εργασία δείχνει ότι οι ασθενείς με υψηλό ΤΜΒ έχουν ανταπόκριση μεγάλης διάρκειας, όταν χρησιμοποιείται ο συνδυασμός ipilimumab και nivolumab. Τα αποτελέσματα, αν και ενθαρρυντικά, είναι όμως σε αρχικό στάδιο και μόνο τα συνολικά δεδομένα επιβίωσης θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν την τελική κατευθυντήρια οδηγία.
    5) ctDNA: Δεν έχουμε φτάσει στο ίδιο επίπεδο ανάλυσης με εκείνο των ιστών, αλλά το μέλλον φαίνεται αισιόδοξο. Παρόλο που τα κλινικά δεδομένα για τη συσχέτιση του ctDNA με το ιστολογικό προφίλ του όγκου είναι ακόμα πρωταρχικά, υπάρχουν πολλές ενδείξεις για επιτάχυνση της ένταξης αυτής της ανάλυσης στην κλινική πρακτική. Πολλές συζητήσεις, παρουσιάσεις και posters στο ASCO το τονίζουν!

Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα παρουσιάζεται, επίσης, στη μελέτη των Cleveland Clinic – Novartis και Ohio State University (επισυναπτόμενο), στην οποία συγκρίνονται διάφοροι τρόποι εργαστηριακής διαγνωστικής προσέγγισης ασθενών με NSCLC. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η στοχευμένη αλληλούχιση γονιδίων με NGS είναι η πληρέστερη και η πλέον οικονομικά συμφέρουσα μεθοδολογία προκειμένου να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι βέλτιστες δυνατές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Πιστοί στις σύγχρονες εξελίξεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών, εμείς, στο Εργαστήριο «ΒιοΑναλυτική-ΓενόΤυπος Α.Ε», προετοιμαζόμαστε και ήδη εφαρμόζουμε τα νέα διαγνωστικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τον κλινικό ιατρό στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και θεραπευτικών επιλογών προς όφελος του ασθενούς.

 

Με εκτίμηση,

 

Η Ομάδα Μοριακής Ογκολογίας του Εργαστηρίου

Η ΒιοΑναλυτική-ΓενόΤυπος AE εξυπηρετεί την αγορά υγειονομικής περίθαλψης προσφέροντας αναλύσεις Κυτταρογενετικής και Μοριακής Γενετικής, σχεδιασμένες να απαντούν ερωτήματα σχετιζόμενα με τη διάγνωση, πρόγνωση και τη θεραπευτική επιλογή αιματολογικών και συμπαγών όγκων.